Wednesday, 7 January 2015

Balado Hijau

Nak masak ni besok. Tiba-tiba lapar. Tak sabar tunggu siang.






















BAHAN-BAHAN:
300gm cili hijau
2 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
1 biji buah tomato hijau | ditumbuk









20 biji isi petai | dibelah dua
Garam secukup rasa
Bahan perasa secukupnya
100gm minyak masak

CARA MEMASAK:

1. Rebus cili hijau, bawang putih dan bawang merah sehingga layu. Tos dan tumbuk kasar-kasar.
2. Panaskan minyak masak di dalam kuali, tumis bahan-bahan tumbuk tadi sehingga pecah minyak.
3. Selepas itu masukkan tomato, petai dan garam dan bahan perasa secukupnya. Kacau sebati
4. Apabila petai layu, bolehlah diangkat.
5. Sedia dinikmati.

No comments:

Post a Comment