Sunday, 14 February 2016

Beef Stew ~ Interlude

BEEF STEW


Bahan-bahan:


1/4 cawan + 1 sudu besar tepung serbaguna

Garam

Lada hitam yang ditumbuk kasar

1.5 kg daging lembu

3 sudu besar minyak masak

1 labu bawang besar- di cincang kasar

2 sudu besar pes tomato

4 cawan air

2 kiub stok daging

2 helai daun bay

4 tangkai daun thyme (jika tiada boleh guna yang kering)

3 batang carrot- dipotong

3 batang daun celery medium- dipotong

4 biji kentang- dipotong empat atau dua

1 cawan kacang pis dalam tin

Cara membuatnya:

- Campurkan tepung bersama 2 sudu kecil garam serta lada hitam, gaul sebati. Potong daging seperti kiub sebesar 1 atau 1 1/2 inci. Kemudian gaulkan daging bersama tepung tadi.

- Panaskan minyak. Toskan daging daripada tepung tadi dan masukkan kedalam periuk. Masak sehingga keperangan, angkat dan ketepikan.

- Menggunakan periuk yang sama, masukkan pula bawang besar, sedikit garam dan serbuk lada hitam. Tumis sehingga layu. Kemudian masukkan pes tomato, dan gaul sehingga sebati.

- Masukkan 1 sudu besar tepung dan kacau sebati. Masak selama 2-3 minit supaya tepung itu betul-betul masak.

- Kemudian masukkan daging, air, kiub stok lembu, daun bay dan daun thyme. Tutup periuk dengan penutup dan masak dengan api yang sederhana. Biarkan ianya mereneh selama 1 jam atau sehingga daging empuk. Tambah air jika perlu

- Setelah daging empuk, masukkan sayur- sayuran dan ubi kentang. Masak sehingga empuk. Setelah itu masukkan kacang pis dan perasakan secukupnya dengan garam dan lada hitam.

No comments:

Post a Comment