Menu Sarapan Pagi Malaysia
The hotter the better!
KUE TIAW GORENG PEDAS
500 gm kue tiaw ~ cuci bersih dan toskan
1 mangkuk taugeh
Daun kucai secukupnya ~ potong 1 inc
10 ekor udang sederhana besar ~ buang kepala
100 gm daging batang pinang ~ hiris kecil
2 ekor sotong ~ botong bulat
1 biji tomato ~ potong baji
2 biji telur
minyak untuk menumis
Bahan Rencah
5 ulas bawang ~ kisar
3 ulas bawang putih ~ kisar
10 tangkai cili merah ~ rendam lembut dan kisar
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
sedikit soas ikan ~ jika suka
Telur di tambah secubit garam dan kocok
Panaskan minyak dan masukkan telur, kacau sekejap aje jangan sampai masak sangat, kemudian angkat.
Letakkan sedikit lagi minyak dan tumiskan bawang, bawang putih dan cili.
Tumis sampai garing dan harum
Kemudian masukkan daging dan masak sampai daging empuk
Kemudian masukkan sos tiram, sos cili, sos ikan dan kicap manis, jika tak nak letak garam masukkan kicap masin sekali. Tapi berhati dalam penggunaan kicap masin kerana sos tiram juga telah masin.
Masak sebentar bagi mesra
Kemudian masukkan tomato, telur yang dah masak hancur tadi, sotong dan udang
Biar dia masak kejap baru masukkan kue tiaw
Kacau rata dan mesra semua bahan
Akhir sekali, tutup api dan masukkan taugeh dan daun kucai
Gaul sebati
Sedia di hidangkan. Nom Nom Nom
No comments:
Post a Comment