Monday, 22 February 2016

Rendang Tok


Rendang Tok 



Bahan-bahan 

500 gram daging lembu tulang kering bulat atas tanpa lemak, didadu 
1 liter / 4 cawan santan (daripada 2 biji kelapa parut dan 1 liter ( 4 cawan air) 
55 gram (1/2 cawan kerisik) 
1 sudu besar jintan putih (halus serbuk) 
1 sudu besar jintan manis (kasar serbuk) 
garam 
gula 

Dikisar halus halus 

4 sudu besar pes cili 
2 biji bawang besar, dikupas 
6 ulas bawang merah, dikupas 
4 ulas bawang putih, dikupas 
3cm halia, dikupas 
4 batang serai, dihiris halus-halus 
2cm lengkuas, dikupas 

Cara 

1. Bubuh daging, santan dan bahan kisar di dalam kuali dan renihkan. Masak di atas api kechil sehingga daging empuk. 

2. Tambah kerisik, jintah putih/ halis dan jintan manais/ kasar. Masak sehingga kuah mula memekat. 

3. Masukkan gula dan garam dan terus masak sehingga daging menjadi agak kering.

No comments:

Post a Comment